Het doel van de behandeling is het herstellen van het energie-evenwicht.
Dat gebeurt door het plaatsen van één of meer zeer dunne naaldjes op acupunctuurpunten. De acupunctuurpunten liggen meestal aan de oppervlakte van het lichaam op het meridiaanstelsel. Acupunctuurnaalden zijn gemaakt van roestvrij staal. Er wordt niets mee in het lichaam gespoten.

Omdat de meridianen nauw verbonden zijn met de interne organen en de ‘Ch’i’, de levensenergie, via de meridianen door het lichaam stroomt, is het niet vreemd dat er verband bestaat tussen bijvoorbeeld een tenniselleboog en de dikkedarm-energie. Dit betekent niet dat er iets mis is met de dikke darm, het betekent dat de dikke darm-energie uit evenwicht is.

Ieder persoon wordt beschouwd als een uniek individu, verschillend van een ander. Daardoor kan het voorkomen dat bij mensen met dezelfde symptomen de oorzaak van de ziekte en dus ook de behandeling, verschillend is. De acupunctuur richt zich op de zieke mens en niet zo zeer op de symptomen van de ziekte.

Een andere Chinese geneeswijze is het gebruik van moxa of bijvoetkruid. Een balletje gedroogde moxa wordt rond het heft van de naald gerold en aangestoken, zodat het gaat gloeien.Het is ook mogelijk een klein balletje van dit kruid op de huid te smeulen. Het wordt verwijderd zodra de patiënt er hinder van ondervindt.

Over het algemeen duurt de behandeling langer als de ziekte langer bestaat. Omdat iedereen anders is, is het niet mogelijk precies de duur van de behandeling te voorspellen. De acupuncturist kan wel na de eerste behandeling een indicatie geven.